lördag 18 maj 2013

Försvunna barn

Igår hade radion en nyhet som anknyter till det missförhållande i samhället som upptar mina tankar mest. Nämligen barn som utsätts för övergrepp, och främst de som inte blir trodda eftersom deras historia verkar osannolik. Nyheten handlade om att 800 ensamkommande flyktingbarn har försvunnit de senaste tre åren, och att polisen bara letar efter dem som ska utvisas. Detta innebär alltså att barn som ännu inte fått besked om uppehållstillstånd försvinner från flyktingförläggningar och familjehem. Man  fick ta del av en berättelse från en familjehemspappa som var förtvivlad över att polisen inte letade efter en försvunnen flicka.

En annan incident som jag sett nämnas i sådana här sammanhang är den trettonåriga ryska flickan som rymde från en skåpbil efter att ha varit fången tillsammans med en yngre flicka. Hur många är det som inte lyckas fly kan man undra. Jag får en hemsk känsla av att det bara är att åka och hämta barn om man vill ha.

Jag har ett starkt minne från när jag var liten som jag tror till viss del lligger bakom mitt intresse för de här frågorna. När jag var hos morfar och Winnie i Värnamo på somrarna brukade jag läsa Winnies veckotidningar. Där fanns i varje nummer ett kriminalfall, och en vecka handlade det om ett barn som berättade om att hon bevittnat någon sorts ritual där man hade offrat ett spädbarn. Hon kunde beskriva var det ägt rum, och historien stämde på flera sätt med verkligheten, men polisen kunde inte hitta bevis. Undersökningen lades ner, främst av orsaken att inget spädbarn anmälts försvunnet. 

Då minns jag hur jag chockat tänkte, hur kan vuxna vara så dumma? Det är väl inte omöjligt att föda ett barn utan att tala om det för någon? Om vuxna inte ens fattar en sådan sak så går inte vi barn särskilt säkra, tänkte jag.

Och det är än i dag min uppfattning, de övergrepp och missförhållanden som är för extrema vill vi inte tro på. De flesta tänker väl inte så mycket på det heller, men jag tänker mycket på dessa barn. 

6 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Kom till din blogg via Erik R.

  Om Madeleine McCann som hade två föräldrar kan försvinna hur är det då inte för barn som inte har föräldrar som bryr sig?
  Eller det som hände i Belgien och det som nu rullas upp i UK med engelska utsatta flickor som hamnat i hallickars klor. Men någon köper dem. Och polisen bara blundade. Men i UK har polisen nu bett om ursäkt.
  När ska svensk polis göra det?
  Helt otroligt att vi har myndigheter som inte gör något. Vad betalar vi en polis för om det inte är för att skydda de allra svagaste?

  SvaraRadera
 2. Hej! Detta är ju en vanlig personlig blogg, men ibland skriver jag lite om vad jag tycker om saker. Dock har oftast andra, bl.a. du, redan skrivit om saken på ett bättre sätt med källor och research. (Jag har dig på favoritlistan som du kanske ser.) Så det blir oftast någon reflektion som anknyter till min egen tillvaro. Kul att du läste och gillade det, jag beundrar det du gör.

  SvaraRadera
 3. Anna, apropå research - hur hittade du artikeln från 2002? Minns händelsen, och har letat efter någon länk om saken, men har inte lyckat.s Men du lyckades tydligen. Tack för det!

  SvaraRadera
 4. På enklast möjliga sätt; googlade på flicka, rymde och skåpbil!

  SvaraRadera
 5. Hur kan jag ha missat något så elementärt? /rodnar generat/

  SvaraRadera
 6. Som jag brukar säga: ibland lönar det sig att vara lat och alltid försöka göra saker på enklast möjliga vis.

  SvaraRadera