tisdag 25 juni 2013

Homosexuell färgläggning

På torsdag är det dags för Cityfestivalen, och eftersom Västerås har sin första Pride finns det ett "regnbågstorg". Där ska Vänstetpartiet ha ett tält där vi informerar om att vi är det bästa partiet för HBTQ-personer. I går hade vi ett möte där vi fick veta allt om var Vänsterpartiet står i de frågor som kan vara viktiga för HBTQ-personer, nu och i historien. Vi målade även en banderoll och funderade på om vi hade några fler idéer för tältet.


Jag kom på att jag kunde fixa ansiktsmålning och färgläggningsbilder till barnen. När jag kom hem googlade jag på coloring och alla möjliga sökord jag kunde komma på, men det fanns verkligen ingenting på temat kärlek eller familj med samkönande par, utom en bild med två brudar och en med två brudgummar. Och det är ju inte så kul att färglägga, speciellt eftersom brudgummarna redan hade svarta kostymer. 

Så jag håller på att rita några själv, jag brukar aldrig rita, men det är kul när jag får anledning att göra det, som till exempel fiskporren jag ritade åt genusfotografen. 

Jag tittade på färgläggningsbilder med sökorden kärlek och familj och ritade på samma teman. Det var intressant att märka hur jag reagerade annorlunda på att rita samkönande bilder. Det känns som att jag förknippar samkönand kärlek mer med sex (något jag skyller på samhället) så det blev lättare att bilderna kändes olämpliga för barn. Och det var ett intressant tillfälle för mig att reflektera över känslor och tankar man kan ha trots att man av princip inte vill se någon skillnad mellan olika slags förhållanden. Och även vad man slentrianmässigt ger för typ av bilder till barn. 

Till exempel började jag med vuxna kärlekspar, men det kändes konstigt att barnen skulle sitta och färglägga dem. Men då funderade jag på varför det var konstigt, och kom fram till att det konstiga egentligen var att det var vuxna, men jag vet inte om jag hade reagerat på det om det hade varit ett heteropar, det är man ju så van att se. 

Så jag ritade barn som pussas i stället, men då började jag ifrågasätta om man ska rita barn som kärlekspar egentligen. Trots att jag utgått från en bild som är jättevanlig med en flicka som pussar en pojke på kinden och han blir glad eller generad och så är det hjärtan ovanför. 

Men jag blev nöjd med bilden i alla fall. Sen gjorde jag en med en familj, och det var tack och lov okomplicerat. Ett vanligt tema var hjärtan med herr- och damansikten och texten "love", så jag gjorde en bild där båda har musche. För mitt eget nöjes skull så ritade jag den i typisk nittiotalsstil så som vi ritade på högstadiet. Får se om jag hinner med några till i morgon.

Uppdatering: Här är de sista jag gjorde. Kan inte vända bilden i telefonen, kanske gör det sen. Förutom att det var svårt att hitta regnbågsfamiljer så var det även mycket ont om annat än vita familjer. 2 kommentarer:

 1. "Det känns som att jag förknippar samkönad kärlek mer med sex (något jag skyller på samhället)"...

  Min helt fördomsfulla bild är att jag förknippar manlig homosexualitet mer med sex än heterosexualitet men lesbisk kärlek MINDRE med sex än heterosexualitet. Vilket jag också, för säkerhets skull, skyller på samhället....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så kan vi skylla lite på själva ordet också tycker jag.

   Radera